Na prednjoj strani zlatnika nalazi se devojka koja simbolizuje slobodu, čiji je oblik nadahnut kovanicom od 20 zlatnih dolara koja je kovana između 1907. i 1933. godine.

Savremena kovanica sadrži tekst " LIBERTY " postavljen polukružno na vrhu i godinu izdanja.

Poleđina zlatnika prikazuje orla koji donosi maslinovu grančicu u vlastito gnezdo. Iznad orla polukružno je ispisan tekst "UNITED STATES OF AMERICA", u sredini su utisnuta dva slogana po kojima je poznat američki novac: "E Pluribus Unum" i "IN GOD WE TRUST". Polukružno ispod orlova gnezda ispisana je informacija o nominali i količini zlata: "1 OZ FINE GOLD - 50 DOLLARS".

Jedan od najpopularnijih dukata na svetu, posebno u našim krajevima, je dukat Franc Jozef koji je kroz nekoliko vekova kovala Austro-Ugarska Monarhija. Dukat je kovan kako bi se omogućila robna razmena monarhijskog carstva sa svetom i to je razlog zašto kovanice nisu imale izraženu nominalnu vrednost. I tada i sada njegova vrednost se temeljila na vrednosti čiste mase zlata od koga je izrađen.

Mada su kroz istoriju u austro-ugarskim kovnicama bili kovani dukati vise različitih veličina, a posle propasti carstva 1918. godine drzavna kovnica Munze Osterreich nastavila je proizvodnju dukata dve nominale:

- Jednostruki dukat prečnika 20 milimetara ukupne mase 3,49 grama i mase cistog zlata 3,44 grama ili 0,1106 unci

- Četverostruki dukat prečnika 39,6 milimetara, ukupne mase 13,96 grama i mase cistog zlata 13,76 grama ili 0,4424 unci

Po uzoru na austrijske dukate, Kraljevina Jugoslavija je početkom 30-tih godina prošlog veka izdala seriju zlatnih kovanica sa likom kralja Aleksandra. Dukati bili identični austrijskim odnosno, bili su teški 3,49 grama, prečnika 20, i debljine 0,7mm.

Zanimljivo je da su dukati Kraljevine Jugoslavije na sebi imali žig, odnosno, znak kojim se potvrđivala verodostojnost dukata. Postojale su tri oznake, koje su utiskivane u donjem desnom kvadratu svake kovanice. Postojale su u obliku: žitnog klasa, kukuruznog klasa ili mača. Utisnuti žig je veoma mali i moguće ga je videti čisto samo pod lupom. Svi dukati ovoga izdanja imali su finoću 986.

Календарски крај године се ближи. Нова, 2020. је на само пар дана од нас. Добићемо још једну шансу да у 366 дана урадимо бар део онога што смо планирали.

Да будемо здрави, насмејани, позитивни.

Да будемо добри себи и другима.

Да драге људе загрлимо, пољубимо, кажемо им да их волимо.

Да пробамо да изгладимо несугласице које смо имали како би чистог срца и мирне душе живели пуним плућима.

Да свету дарујемо најбоље од себе јер се, пре или касније, добрo добрим враћа. 

Алфа и Омега Ташмајдан д.о.о. свима жели срећне празнике, Нову Годину и Божић.

Да празнике проведемо у здрављу, радости и весељу са онима које волимо и да они буду увертира у још једну успешну годину, годину за памћење.

И желимо нам свима да свет у коме живимо буде бољи, поштенији, срећнији и безбеднији.

Срећна Нова, срећан Божић!

Златовез је вез са златном или сребрном украсном нити (такозваном срмом) на текстилу. Углавном се користи за украшавање народне, литургијске и, историјски, владарске одеће.

Златовез потиче са истока и користи се најмање 2000 година. Посредством Византије, техника златовеза шири се и у Европу. Употреба златовеза је била посебно популарна у средњем веку, посебно за црквену и владарску одећу, када је достигла завидан ниво вештине. У Енглеској је у средњем веку развијен стил златовеза назван “Опус Англиканум”. На просторима где живе Срби, златовез (нпр. за јелеке) се користио у свим областима, почев од Војводине па до Врања. Из дворова, цркви и богаташких кућа, златовез је прешао и у куће обичних људи, који су га у 19. веку користили као знак престижа. Њиме су се израђивале најсвечанија девојачка и момачка одора, богато украшена да покаже богатство момка или девојке који су их носили.

Постоји чист златовез који је рађен на платненим одевним предметима, док је на тањим материјалима, ова техника рађена у комбинацији са памучним или свиленим концем. Вез је украшаван и зрнима корала, шљокицама упреденим гајтанима, таласастим тракама, конценричним круговима и палметама.

Врањански златовез је у духу византијске и оријенталне традиције. У свечаним приликама Врањанке и данас украшавају своју одећу (мараме, појасеве хаљина и сукњи) златовезом. Посебно свадбене дарове карактерише богат вез златним утканим нитима конца (срмом).

Златовез улази у народну везилачку уметност Војводине и суседних простора под утицајем средњевропског барока.

Најпознатији српски златовез је „Похвала цару Лазару“ који је после битке на Косову извезла монахиња Јефимија.

 

Кажете да сте несхваћени млади пријатељу.

Стрпите се.

И дијамант је у основи угљеник, али је умео да чека.

Пикасо

"Diamonds Are a Girl's Best Friend" - Дијаманти су девојкини најбољи пријатељи – је име џез песме написане за представу “Мушкарци више воле плавуше” премијерно изведене 1949. на чувеном Бродвеју. Песма је постали планетарни хит кад је у филму “Мушкарци више воле плавуше1953. отпевала чувена Мерилин Монро, а реченица је постала лајтмотив многих кампања за продају накита.

Дијамант је безбојна, кристална супстанца са великим индексом преламања светлости, а како је то чувени Виктор Иго рекао:

- Кад не би било жена, дијамант би био само обичан каменчић!

 

 

Русија има компанијско поље дијаманата које садржи трилионе карата. Ова количина је довољна да снадбе читаво глобално тржиште за наредних 3000 година.

Поље је откривено 70-их година прошлог века испод кратера астероида старог 35 милиона година у Сибиру.

Кинеска ваза из 18. века висине 30цм.

Ваза са фотографије је на аукцији одржаној средином године продата за 16,2 милиона долара

Нека мудра жена, путујући кроз планину, нађе у једном потоку драги камен. Сутрадан срете путника који беше гладан, те мудра жена отвори торбу да му да нешто да поједе. Он угледа драги камен у њеној торби, очара се њиме и затражи од мудре жене да му га да. Мудра жена то учини без премишљања.

Путник пође даље, сав радостан због своје добре среће. Знао је да камен довољно вреди да га учини богатим. Али, после неколико дана, врати се он назад и потражи мудру жену. Кад је нађе, даде јој камен и рече:

– Размишљао сам. Знам колико је овај камен вредан, али ти га враћам у нади да ћу од тебе добити нешто што је много, много вредније. Ако можеш, дај ми то што имаш у себи, а што ти је омогућило да ми са таквом лакоћом даш овај скупоцени камен

НАРАВОУЧЕНИЈЕ:

Драго камење, злато и све остале материјалне ствари немају никакву вредност ако у себи не носите највећу од свих врлина – човечност!

КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

011.3037 158

069.3475 987

 

Радно време:

понедељак - петак: 10ч - 17ч:

субота: 10ч - 13ч

 

office@zalagaonica.info